Wij zijn hier! (deel: het heden)

Henk Fakkeldij

Amsterdam

anders

Goede dag,

Projectnaam: MooiMakers

De Gemeente Amsterdam vroeg mij dit prachtige project te begeleiden in Amsterdam Noord.

Doel was om door middel van het proces de jongeren (16 tm 23 jaar) en de oudere bewoners (40- 75 jaar) van de Bankwerkerij omgeving met elkaar te verbinden door middel van kunst. De twee groepen hadden last van elkaar. Het speelde zich af rond de voetbalkooi: er was geluidsoverlast en men durfde elkaar niet aan te spreken.
De kunstwerken hangen op gebouwen in Amsterdam Noord. De plek is door de jongeren uitgekozen.

Ik heb de mensen van de werkgroep bijvoorbeeld een poster laten maken met hun levensmotto er op. Daar kwam uit dat alle mensen gelukkig wilden samenleven en dat men trots was op de buurt. Hoe mooi is dat 🙂
Ook werden er kunststijlen onderzocht. Gebaseerd op deze gegevens heb ik concepten aangeboden en ben ik de kunstwerken gaan maken.

Buurtbewoners (en enkelen uit de omgeving) hebben geposeerd. Digitaal zijn deze portretten uitgewerkt.

Een kunstwerk laat de bewoners van nu zien in de huidige omgeving en voor een tweede kunstwerk heb ik hen gevraagd hun fotoalbums te bekijken en mij voorouders te sturen. Daar heb ik een tweede kunstwerk van gemaakt in de omgeving zoals die vroeger was. Er kwamen o.a. foto’s van de jongeren die in Marokko op vakantie waren. Het idee achter dit concept was dat je je geschiedenis altijd meedraagt waar je ook leeft.
Er staan mensen op de werken met heel diverse geschiedenissen en afkomst. De doelen werden bereikt, de buurt werd beter en mooier!

Met dank aan de bewoners en Buurthuis de Meeuw en Stadsarchief Amsterdam en Historisch Centrum Amsterdam-Noord, de Gemeente Amsterdam en Woningstichting Rochdale

p.s. de afmeting ligt niet vast. Het werk is digitaal en kan geprint worden. Ook is er een boekje met alle afzonderlijke portretten. Deze kunnen ook geprint worden. Er zijn nog meer tekeningen en voorstudies.

https://rochdale.docufiller.nl/docupage/view/ZHBhZzo1OTI4/3b49831394ca08d4b1d8a8b6b7cc7c3b#page/44

Met dank, Henk Fakkeldij 2024

Inzendingen

nl_NLDutch