Kalmte kan je redden

Prisca van Nobelen

Kop van Noord-Holland

anders

Dit is Frans van Nobelen. Bekende ondernemer op Wieringen in de kop van Noord-Holland, maar bovenal mijn lieve vader.

In een tijd waarin Ego harder aan de mens trekt dan ooit, gaf mijn vader anderen kracht en ruimte. Laat maar zien wie jij bent, ik ben trots op jou, heb vertrouwen in je keuzes, jij vindt jouw pad. Dit deed hij niet met grote woorden, wat zijn Noord-Hollandse nuchterheid tekent, maar door vertrouwen te geven. Zijn tevredenheid, zorg en rust zijn eigenschappen die in deze snelle, kritische maatschappij anno 2024 worden geambieerd, maar voor velen buiten bereik lijken te zijn.
“Kalmte kan je redden” is een van zijn lijfspreuken die ik de toekomst in meeneem als mantra.

Ieder stukje glas in dit portret staat symbool voor een van zijn kleurrijke levensjaren, welke bij elkaar optellen tot zijn leeftijd als de jaarringen van een boom. Door de keuze voor glas en de rol die lichtinval speelt bij glas-in-lood, verandert mijn vaders portret mee met alle seizoenen. In juli, rond zijn verjaardag, verwacht ik dat mijn vaders lieve koppie het hardste straalt.

Amper een maand geleden heb ik afscheid moeten nemen van mijn vader. Het creëren van dit glas-in-lood portret de afgelopen weken maakte het mogelijk om dichtbij hem te blijven. Het afmaken van het glaswerk is weer een stap in verder loslaten en valt mij zwaar. Op de foto zie je mijn hand mijn vaders portret vasthouden, zoals ik mijn vader tijdens zijn ziekteproces heb vastgehouden en zoals ik hem in de toekomst ook altijd zal blijven vasthouden.

Inzendingen

nl_NLDutch