Hiding behind an image 2024

Larissa Neslo

Kop van Noord-Holland

video

Video installatie ‘Hiding behind an image 2024’. Leuk jullie oproep voor nieuwe gezichten en verhalen uit Noord-Holland. Graag vertel ik mijn eigen verhaal middels een video, een short, een reel, waarin ik een papieren selfie stap voor stap opvouw, om letterlijk en figuurlijk te verdwijnen of te ‘schuilen’ achter een zelfportret, een image van mijzelf.
Ik was vroeger een nieuw gezicht. Als puber vond ik dat toen erg moeilijk. Ik wilde toen liever niet anders zijn, het liefst verdween ik in het gewone.

Ik ben geboren in Curaçao en met 8 jaar verhuisde ik naar Nederland, naar Drenthe, met mijn moeder en broertje. Mijn moeder is blank, mijn vader is zwart en zijn gescheiden. Mijn opa en oma in Drenthe kwamen uit Friesland. Mijn opa en oma in Curaçao kwamen uit Suriname. Op jonge leeftijd heb ik van dichtbij meegemaakt hoe het is om een nieuw gezicht te zijn in twee culturen, ik zag verschillen, maar zag ook overeenkomsten.

Sinds 1999 woon ik in Noord-Holland. In vergelijking met vroeger is het nu heel fijn om anders te zijn. Het begint gewoon te worden om uit een mixed gezin te komen, ik zie regelmatig versies van mijzelf op tv. Wat ik vroeger wilde verdoezelen, dikkere lippen, donkere huid en kroes haar, is nu hip, mij zal je dan ook nooit horen zeggen die goeie ouwe tijd. Als puber in die ‘goeie’ ouwe tijd trok mijzelf vaak terug, las ik veel boeken, tekende ik heel veel en ontdekte daarin een oneindig grote en mooie wereld. Nu nog steeds als beeldend kunstenaar.

Het video kunstwerk ‘Verschuilen achter een beeld’ in een oneindige ruimte, een plek voor fantasie, verbeelding, herinneringen, ideeën en gedachten is in 2021 ontstaan. Special voor Gezichten van Noord-Holland heb ik de papieren zelf opnieuw opgevouwen in een video en dit keer laten uitvouwen tot een papieren zelf in Curaçaose klederdracht met Haarlems bont. Laatst had ik de stadswandeling Sporen van slavernij in Haarlem gelopen, interessant om te horen over de grootschalige textielexport toen vanuit Haarlem naar Suriname, bekend als Haarlems bont.

De video kan als een installatie worden gepresenteerd, samen met de papieren figuren (uitgevouwen 80×188 cm en ingevouwen 21×23 cm), zelfportret acryl verf op houten paneel en behangetje ‘Haarlems bont’, zie bijvoorbeeld video installatie ‘The story behind an image’ t/m 9 juni te zien in de Kleine Zaal van De Vishal.

Inzendingen

nl_NLDutch